Behandeling trauma met EMDR | Psycholoog Roermond
Een trauma is een gebeurtenis in het leven die voor jou heel heftig is geweest. Een gebeurtenis die als het ware een emotionele wond heeft achtergelaten. Een gebeurtenis is traumatisch als deze te heftig was voor je systeem om te verwerken. Hierdoor blijft de ervaring langdurig invloed uitoefenen op je dagelijkse functioneren.
Hoe kan ik jou helpen bij het verwerken van een trauma?
Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de mensen die een trauma meemaken “verwerkt” deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stressstoornis’. Middels verschillende effectieve technieken zoals EMDR help ik jou om de traumatische ervaring alsnog op een gezonde manier te verwerken. Zodat je weer kunt gaan leven in plaats van overleven.
Wat is EMDR?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR is een, over het algemeen, kortdurende therapievorm voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring.
Hoe werkt EMDR?
Ik zal je vragen aan de gebeurtenis te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. Je wordt gevraagd de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een taak die het voor jou moeilijk maakt om aan iets anders te denken. In veel gevallen is dat het volgen van mijn hand of je volgt met je ogen de lamp van de lichtbalk die heen en weer beweegt. Hierbij gaat het om series (sets genoemd) van ongeveer 25 oogbewegingen. Na elke set wordt even rust genomen. Soms wordt er ook wel gewerkt met geluiden die, door middel van een koptelefoon, afwisselend links en rechts worden aangeboden. Ik zal jou vervolgens vragen wat er in je gedachten naar voren komt.
De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. Je wordt na elke set oogbewegingen gevraagd om je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt. Een verklaring voor de effecten van EMDR is dat de combinatie van het sterk denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht voor de afleidende stimulus ervoor zorgt dat het natuurlijke verwerkingssysteem wordt gestimuleerd.